top of page

NATURLIGT OCH FORMBART

Ull är en naturlig och unik fiber som fungerar som en klimatanläggning och gör och att kroppen håller temperaturen jämn på ett naturligt sätt, oavsett om det är varmt eller kallt i omgivningen.

ULL ÄR SMART

OCH SNÄLLT

Här i Norden används ull främst för att den är värmande men i länder vid ekvatorn används den för sina svalkande egenskaper, då den skyddar mot värmen.

Ullens krusiga fibrer skapar miljontals små luftrum runt ullfibern vilket ger en isolerande effekt.

 

Ull kan ta åt sig mycket fukt, upp till 30% av den egna vikten,

utan att den känns fuktig.

Ull innehåller lanolin som är ett skyddande fett från fårets hud som skyddar ullen, och därmed fåret, mot väder, vind och uttorkning. Lanolinet förhindrar även att fukt lämnar huden. Lanolinet är till viss del vattenavvisande och stöter ifrån sig smuts. Man kan säga att ull är självrenande.

 

Ull är 100% förnybar och naturligt nedbrytbar utan att skada naturen. Ullen är naturens eget fantastiska råmaterial som har använts av människan sedan 5000 år tillbaka. Den kan spinnas till garn eller tråd och den kan tovas.

snallfall_25.JPG
IMG-7121.jpg

LÄTTSKÖTT OCH
SJÄLVRENANDE

Precis som andra naturmaterial så andas ull och renar sig själv, så häng din fäll och ullplagg utomhus för vädring, gärna i fuktigt väder. Fällarna tål sol, vind och regn och de blir vitare, renare, lockigare om de får komma ut på vädring regelbundet. Skaka gärna din fäll innan du tar in den så behåller den sin mjukhet och fluffighet. Handtovade fällar är slitstarka och håller väldigt länge.

TVÄTTA I
TVÄTTMASKIN

De flesta tvättmaskinerna har ett speciellt ullprogram-välj det. Det är skonsamt mot ullen då den vaggas fint i ullprogram. Använd tvättmedel anpassat för ull. Vanliga tvättmedel är ofta gjorda för att ”äta upp proteiner”, vilket ofta är det som fläckar består av. Då djurfibrer, som ull och siden, är just proteiner, så  kommer det vanliga tvättmedlet sakta men säkert äta upp plagget. Sköljmedel ska aldrig användas. Centrifugera på max 800 varv/minut.

TVÄTTA
FÖR HAND

Om du har tur att bo där det är snö på vintern, så kan du lägga ut fällen med lockarna nedåt i ny och ren snö. Gnid lätt in snö i lockarna och skaka ur den. Ta in den för att torka igen. Alternativt kan du tvätta fällen för hand genom att blötlägga den i ett bad med ljummet vatten. Låt den dropptorka, sträck ut fällen i vått tillstånd och gör det gärna igen efterhand som den torkar men fortfarande är fuktig. Det tar ett par dagar för fällen att torka upp helt.

bottom of page